سه شنبه / ۳۱ تیر / ۱۴۰۴ Tuesday / 22 July / 2025
×
آیین نخل گردانی در روستای ایزی سبزوار

🔹آیین نخل‎گردانی روستای ایزی را می‌توان از جمله شاخص‎ترین نخلگردانی‎های در غرب خراسان تلقی کرد. این ادعا مبتنی بر چهار ویژگی آیینِ نخل‎گردانی در روستای مذکور است. این چهار ویژگی عبارت‎اند از اندازه، شکلِ ظاهری، زمانِ حضور در نظامِ آیینی و تعدادِ آیین‎ورزان( در اینجا نخل‎برداران). در این راستا باید گفت، نخلِ ایزی از جمله بزرگ‎ترین سازه‎های سنتی و عاشورایی منقولِ منطقۀ غرب خراسان است. این نخل از نظر شکل ظاهری شرایط متفاوتی دارد.

🔹نخلِ ایزی از معدود نخل‎های مطرح در سطح منطقۀ سبزوار است که جنسِ اسکلتِ آن چوبی بوده و در عناصرِ به کار رفته در تزیین آن، آینه هنوز جایگاه مهمی دارد. علاوه بر این موارد، نخلِ روستای ایزی بالاترین میزان حضور در نظامِ آیینی منطقه را دارد. نخل از عصرِ روز هشتم محرم تا عصرِ عاشورا در ایزی حضور و کارکرد دارد.

🔹در ایزی کارِ آراستنِ نخل از عصرِ روز هشتم آغاز و تا شبِ عاشورا به درازا می‎کشد. اوجِ حشور و کارکرد نخل نیز در روز عاشورا رقم می‎خورد. این در حالی است که معمولاً نخل در سایر نقاطِ منطقه مانند شهرِ ششتمد و روستای چشام، صرفاً در روزِ عاشورا و یا در برخی موارد نادرتر مانند روستای مزینان از روزِ تاسوعا در نظامِ آیینی حضور و کارکرد دارد.

🔹در نهایت نخلِ ایزی با مشارکتِ مستقیم بیش از ۱۲۰ نفر جهتِ به حرکت در آوردن آن، بالاترین میزانِ نخل‎بردار را در منطقۀ سبزوار به خود اختصاص داده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *